top of page

Orange wine

Niet weer iets nieuws maar juist heel ouds en terug van weggeweest. Zo bleek toen ik de wijn hier in Slovenië tegen het lijf liep. Niet alleen in Slovenië maar op meerdere plekken in de wereld wint deze wijn aan populariteit. De hotspot van de orange wine ligt echter hier in de aangrenzende gebieden Friuli-Venezia Giulia (Italië), Goriška Brda en de Vipava vallei (Slovenië).

Naast rood, wit en rosé dus ook een 4e variant. Geen flauwe kleurstof of vreemde druif maar een andere bereiding van de wijn.

Hoe zat het ook alweer? Grofweg genomen zo:

Rode wijn wordt gemaakt van het sap van blauwe druiven waarbij de schil, steeltjes en pit enkele dagen tot een week mee geweekt worden.

Rosé wijn wordt gemaakt van het sap van blauwe druiven dat minimaal contact heeft gehad met de schil.

Witte wijn wordt gemaakt van het sap van witte druiven dat minimaal contact heeft gehad met de schil.

Oranje wijn wordt gemaakt van het sap van witte druiven dat WEL enkele dagen tot een week contact heeft gehad met schil, steel en pit. Dit proces levert een kleur op die echt oranje kan worden.

Nu is het ook logisch dat de wijnen vroeger vaker oranje waren omdat het scheiden van schil en sap niet zo makkelijk was.

De kleur is mooi (als Nederlander) maar de smaak verandert des te meer. De tannines uit de schil geven een 'steviger' mondgevoel. Voordeel: over smaak valt niet te twisten en proeven mag u zelf.

Anyway, door de oranje wijn ben ik ook in contact gekomen met een Nederlander die 7 jaar geleden het drukke Amsterdamse leven heeft ingeruild voor een bestaan in Slovenië. Hij en zijn vrouw zorgen ervoor dat deze volledig biologische wijn van pinot gris, uit het mekka van de Oranje wijnen, ook in Nederland verkrijgbaar is. Voor al hun authentieke wijnen: finovino.nl

Ik gooi de achterbak vol om vrienden met Koningsdag te laten proeven!

26 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page